In de periode van 1983 tot en met 1988 is het station op Edgeøya zes jaar achtereen de uitvalsbasis geweest voor ecologisch onderzoek.
Een sterke toename in de ontmoetingen met ijsberen maakte het onderzoek steeds moeizamer en culmineerde in 1987 in een dramatisch ongeluk, waarbij twee onderzoekers zwaar gewond raakten. De Leeuwarder Courant sprak met George Visser.
Dit voorval luidde het einde in van het Nederlands Poolstation. In 1988 verkocht Oosterveld de gebouwen aan de Noorse overheid, die meteen alles verwijderde om toekomstige Nederlandse claims in het gebied te voorkomen.
In 2004 verscheen nog Permanence in diversity, maar sinds de afbraak van het station is er
weinig gericht ecologisch onderzoek gedaan op Edgeøya. Het Nederlands Poolstation vond in 1990 een vervolg in Ny-Ålesund, een internationaal onderzoekscentrum waar een grote verscheidenheid aan landen zich geconcentreerd heeft. Over dit station kunt u lezen op
www.poolstation.nl.
In 2010 is overduidelijk, dat de oostzijde van Spitsbergen weer in de belangstelling komt. Er is sprake van nieuwe wetgeving en grote klimatologische veranderingen maar er zijn weinig nieuwe onderzoeksgegevens beschikbaar. Daardoor ontstond het idee om de oude gegevens te ontsluiten en een nieuwe expeditie te organiseren om de huidge situatie te kunnen vergelijken. SEES.NL is geboren. Met medewerking van NWO, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, wordt de expeditie een feit van 19 tot en met 28 augustus 2015.