Korte beschrijving achtergrond: Marjan Peeters is sinds 1 april 2008 bijzonder hoogleraar Milieubeleid en recht, in het bijzonder inzake klimaatverandering. Vanwege haar interesse voor de interdisicplinaire benadering van het milieuvraagstuk is zij 1 dag per week verbonden aan ICIS, het instituut voor integrale duurzaamheidsvraagstukken aan de Universiteit Maastricht. Zij verzorgt onderwijs in de interdisciplinaire master Sustainability Science and Policy van het ICIS instituut, en geeft het mastervak European Environmental Law aan de juridische faculteit.
Zij verdedigde in 1992 haar proefschrift `Marktconform milieurecht? Een rechtsvergelijkende studie naar de verhandelbaarheid van vervuilingsrechten.?? Zij werkte daarna als milieujurist bij Rijkwaterstaat. Vervolgens is zij sinds 2001 verbonden aan de juridische faculteit van de Universiteit Maastricht.
Marjan is co-redacteur van een reeks boeken op het terrein van het klimaatrecht, onder meer EU Climate Change Policy: the Challenge of New Regulatory Instruments (2006), Climate Change and EU Greenhouse Gas Emissions Trading: Lessons for Theory and Practice (2008), en Climate Law in EU Member States (2012). In 2012-2014 voerde zij als internationaal gastonderzoeker voor een Duitse Universiteit (Leuphana Universit??t) een project uit over juridische aspecten van hernieuwbaar energiebeleid van lokale overheden. Momenteel is zij bezig met een Climate Law Encyclopedia (samen met collega Dan Farber, US), waaraan 50 auteurs uit allerlei landen (Chili, China, Brazilie, US, Europa) meewerken. Voorts begeleidt zij een aantal Chinese en Braziliaanse promovendi op het terrein van het milieurecht.
Vanuit mijn specifieke expertise wil ik graag (naast feitelijke ondersteuning bij de onderzoeken) met de deelnemers van de expeditie in discussie gaan over de verdere ontwikkeling van het klimaatrecht en over de verhouding tussen natuurwetenschap - politiek - recht. Het klimaatrecht is relatief jong maar al heel complex met tal van nog te beantwoorden vragen. Wat vinden we ervan als de rechter oordelen (mede) gaat baseren op standpunten van het IPCC (of andere natuurwetenschappelijke inzichten), en welke rol kan en mag de rechter innemen ten opzichte van de politiek? In dit verband zal de Urgenda zaak worden behandeld, waarin de rechtbank Den Haag heeft geoordeeld dat de Staat der Nederlanden een ambitieuzere broeikasgasreductiedoelstelling dient te halen in 2020.
Tijdens de expeditie wil ik:
- via een inleidende lezing een discussie houden met deelnemers over de vraag wat de rol van het recht kan zijn bij de bescherming tegen klimaatverandering
- via persoonlijke gesprekken en interviews meer inzicht krijgen in de organisatie en uitvoering van het natuurwetenschappelijk onderzoek. Dit zal een belangrijke bijdrage kunnen vormen aan publicaties die ik momenteel voorbereid, met name over de vraag hoe de natuurwetenschap het beleid en het recht verder kan be??nvloeden.
|