Van 13 tot en met 22 juli 2022 hebben we de succesvolle grootste Nederlandse poolexpeditie uit 2015 herhaald. We zijn terug geweest naar de zuidoost kant van Spitsbergen om de veranderingen aldaar vast te leggen. Het concept was gelijk aan 2015. In totaal 50 wetenschappers en 50 toeristen namen deel aan deze expeditie. Het pakijs lag veel verder noordelijk dan in 2015, waardoor veel ijsberen op Edgeøya vast zaten en de golven hoger waren doordat ze niet gedempt werden. Dit zorgde voor een lastig begin van de expeditie, die gelukkig in de tweede helft meer geluk had. Bijna alle onderzoekers hebben voldoende gegevens kunnen verzamelen.
Doel van de SEES-expedities
Het wetenschappelijk doel van de expeditie was om klimaatverandering in kaart te brengen door naar een gebied te gaan waar al in 1977 door Nederlanders gegevens zijn verzameld. En tweede doel was om samenwerking tussen poolonderzoekers te stimuleren door bekend te raken met elkaars onderzoek. Het derde doel was om de relevantie van poolonderzoek te tonen aan een breed publiek.
Via twitter kunt u het nieuws volgen. Geef uw eigen tweets de toevoeging @seesnl zodat ze hier verschijnen, of #seesnl als u iets over de expeditie wilt melden.
Persoonlijke impressies van de deelnemers. Deze is van Emil van Oers en het NOS team. Meer impressies alhier.
Op 26 november 2022 is het eerste logboek van de Nederlandse Spitsbergen-Expeditie 19680-1969 op het Arctisch Centrum gepresenteerd. U vindt een verslag alhier.
Oorspronkelijk wilden we van 3 tot 12 augustus 2020 de tweede SEES expeditie uitvoeren, maar de pandemie heeft de plannen twee jaar uitgesteld. Ook van 6 tot 15 augustus 2021 bleek te vroeg. Maar van 13 tot en met 22 juli 2022 is de expeditie succesvol verlopen.
Voor de deelnemers was er een Engelstalige website met veel praktische informatie alhier.
Practical and extra information about the expedition, including information for participants and about the science projects can be found here.